Projektbeskrivning
Förnybar elproduktion från vind och sol beskrivs som såväl önskvärt som nödvändigt led i den gröna omställningen, övergången till ett fossilfritt elsystem och i den ökade elektrifieringen. Till det fossilfria elsystemet krävs dock kritiska råvaror i form av mineraler. Detta projekt syftar till att analysera de sociala och miljömässiga konsekvenserna av den förenklade tillståndsprocessen för utvinningen av kritiska och strategiska råvaror som är en del av EU:s lagstiftningspaket Critical Raw Materials Act (CRMA). Projektet avgränsas till råvaror av betydelse för sol- och vindkraft i Sverige och EU och fokuserar på hur hållbarhetsmålen och OECD-kraven på ansvar och aktsamhet i EU:s nya råvaruinitiativ kan uppfyllas, samt de juridiska utmaningarna som CRMA för med sig. Problemområdet analyseras utifrån tvärvetenskapliga perspektiv och bidrar till att viktig ny kunskap kring frågans komplexitet och möjliga lösningar.
Vilken utmaning är projektet tänkt att bidra med en lösning till eller kunskap om?
Vilken utmaning är projektet tänkt att bidra med en lösning till eller kunskap om?
Förnybar elproduktion från vind och sol är en viktig del i den gröna omställningen, övergången till ett fossilfritt elsystem och i den ökade elektrifieringen. Till det fossilfria elsystemet krävs kritiska råvaror i form av mineral. Detta innebär på många sätt en utmaning. Med detta som utgångspunkt ska detta projekt bidra med kunskap om de sociala och miljömässiga konsekvenserna av den förenklade tillståndsprocessen för utvinningen av kritiska och strategiska råvaror som är en del av EU:s lagstiftningspaket Critical Raw Materials Act (CRMA). Projektet avgränsas till råvaror av betydelse för sol- och vindkraft i Sverige och EU.
Vad är målsättningen med projektet och vilka frågeställningar ska projektet besvara?
Målet med projektet är att bidra med viktiga tvärvetenskapliga perspektiv och kunskap om vad CRMA innebär och vilka konsekvenser som det kan få för hela råvaruvärdekedjan inom sol och vindkraft. Målsättningen är också att bidra till att identifiera utmaningar, målkonflikter och potentiella lösningar på de problem som har identifierats när den förenklade tillståndsprocessen ska genomföras. Ett särskilt intresse riktas mot fyndorterna i Norra Kärr, Olserum och Kiruna. Ett annat viktigt mål är också att identifiera juridiska målkonflikter och vilka svenska lagar som påverkas och vad det innebär. Frågeställningar som projektet kommer bevara är: Vilka är de sociala och miljömässiga konsekvenserna av den förenklade tillståndsprocessen för utvinning av kritiska mineral för sol- och vindkraftsproduktion, som är en del av EU:s lagstiftningspaket CRMA? Vilka förändringar för det med sig för svensk och europeisk gruvindustri? Vilka konsekvenser får det för miljölagstiftningen och EU:s hållbarhetsmål?
Vilka målgrupper bör ta del av projektets resultat?
Målgrupper för projektet är akademin, intressenter inom industrin, myndigheter, civilsamhället, och allmänheten. Beroende på vilka beslut som fattas om EU:s strategiska projekt kommer också aktörer på olika myndighetsnivåer och i olika samhällsgrupper på de aktuella platserna att utgöra specifika målgrupper.
Sammanfattning
Projektnamn
Guld och gröna skogar: CRMA och utmaningarna för fossilfri elförsörjning i Sverige
Program
Framtidens elsystem
Kategori
Övrig fossilfri elproduktion
Status
Pågående
Varaktighet
2024-06-01
–
2027-05-31
Organisation
Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping
Projektledare
Ann-Sofie Kall
Kontakt
Involverade aktörer
Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping
Webbplats